Kaj je gluten?

Gluten je splošno ime za beljakovine, ki jih najdemo v pšenici (pšenica, durum, zdrob, pira, farina, graham, kamut), rži, ječmenu in tritikali – križancem pšenice in rži. Gluten pomaga, da hrana ohranja svojo obliko, saj deluje kot lepilo, ki hrano drži skupaj. Gluten najdemo v številnih vrstah hrane, tudi ponekod, kjer tega ne bi pričakovali. Veliki trije, ki vsebujejo gluten, so pšenica, ječmen in rž. Pšenica je običajno v naslednjih živilih:
  • kruhu,
  • pečenih dobrotah,
  • Testeninah,
  • Žitaricah,
  • Pa tudi v juhah in omakah ter celo solatnih prelivih.
Gluten v pšenici
Gluten v ječmenu
Žitarica, ki ne vsebuje glutena, pa je oves. Le-ta lahko doda raznolikost in nudi veliko prehranskih koristi prehrani brez glutena. Vendar pa je priporočljivo v primeru celiakije ali glutenske intolerance  uživati samo oves z oznako brez glutena, saj v normalnih pogojih pridelave in predelave lahko pride do navzkrižnega stika, če se ovse gojijo ob pšenici, ječmenu ali rži oz. se predelujejo v istih obratih kot glutenske žitarice. Vseeno pa se celo nekateri bolniki, ki jedo oves iz katerega koli vira, lahko pritožujejo zaradi negativnih simptomov. To je lahko posledica enega ali več različnih dejavnikov, vključno z nestrpnostjo do povečanja vlaknin, intoleranc na hrano, kontaminacijo z glutenom ali redko razvojem imunskega odziva na beljakovine ovsa, podobnega tistemu, ki se pojavi zaradi glutena.
Ječmen je običajno v: sladu (sladna ječmenova moka, sladno mleko in mlečni kolači, ekstrakt slada, sladni sirup, aromatiziranje slada, sladni kis), barvilih za hrano, pa tudi juhah. Še posebej pa je znana njegova prisotnost v pivu in pivskem kvasu – kar seveda povzroča, da tudi piva vsebujejo gluten. Rž običajno najdemo v: rženem kruhu, rženem pivu in žitih.
Gluten v rži

Ali pivo vsebuje gluten?

Pivo, tudi običajno, ne zgolj pšenično, vsebuje gluten, saj se ta nahaja v ječmenovem sladu. Ta priljubljena pijača tako postane prepovedana za vse, ki se morajo ali želijo izogniti glutenu. Vendar pa obstajajo tudi nekatera brezglutenska piva. Eno takšnih je Celia, brezglutensko pivo, ki vsebuje manj kot 0,5 mg glutena na 100 ml in je primerno za ljudi s celiakijo ali glutensko intoleranco, vegetarijance, vegane in vse, ki želijo izbrati brezglutensko alternativo običajnemu pivu. Celia pivo je eno izmed najboljših brezglutenskih piv na svetu, saj na račun tega, da ne vsebuje glutena, ne žrtvuje vrhunskega okusa. Če za druga brezglutenska piva velja, da so blažjega ali pa povsem drugačnega okusa od običajnega piva, ima Celia pravi okus, ki ste ga vajeni pri pivu.
Pivo brez glutena Celia

Kupite 1 karton CELIA pive in dobite še 1 karton GRATIS! Pohitite, zaloge so omejene!

X