Pivo brez glutena

je v zadnjem času vedno bolj priljubljeno, saj ne vsebuje glutena.

Gluten je beljakovina, ki jo vsebujejo žitarice kot so pšenica, ječmen, pira in rž. Zaradi skupnega skladiščenja pa so njegove sledi lahko prisotne tudi v ovsu.

Izdelki brez glutena dandanes niso aktualni samo za ljudi s celiakijo in glutensko intoleranco, temveč tudi za vse tiste, ki si želijo izboljšati vsesplošno počutje.

Za ljudi z glutensko intoleranco, še toliko bolj pa za tiste s celiakijo pa so življenjskega pomena.

Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na beljakovino gluten.

Posledica preobčutljivosti je stanjšanje resic sluznice tankega črevesa.

Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri.

Gre za doživljenjsko bolezen, pri kateri se mora bolnik popolnoma odpovedati živilom, ki vsebujejo gluten.

Stopnja prizadetosti pri ljudeh je zelo raznolika. Od manj motečih simptomov (napenjanje v trebuhu) do upočasnitve rasti in psihičnega razvoja pri otrocih, slabokrvnosti, izpadanja last in t.i. Duhringove bolezni (izpuščaji na določenih delit telesa).

V zadnjih desetletjih pa je vedno več testiranj za bolezen, na osnovi katerih se razširjenost celiakije ocenjuje na 1 do 2 odstotka populacije.

Dolor Amet

Mnogi posamezniki, ki nimajo diagnosticirane celiakije ali glutenske intolerance, pa poročajo, da se na dieti brez glutena bolje počutijo.

0 Comments

Submit a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Join

Work With Me